Claes Meldal

Claes Meldal

Konsulent
Phone: +45 2715 7091
Email: clm@mannov.dk

Undervurderer du dine læsere?

Oct 03, 2013 By Claes Meldal
Tags: sprog , tekstforfatterkneb , sprogtips

Det er unødvendigt at skære alt ud i pap for dine læsere. De kan faktisk godt tænke selv. Her er tre gyldne råd om, hvordan du giver læserne medansvar for din fortælling og fastholder deres interesse fra start til slut.

For et års tid siden fik jeg en opgave fra en af mine søde kolleger, der skulle have trimmet en tekst. Den skulle forkortes fra omkring 1000 ord til cirka 600 ord. Umiddelbart en svær opgave, især fordi teksten ikke indeholdt særlig mange fyldord.

Men ved du hvad? Det lykkedes. Og budskabet endte med at trænge klarere igennem. Der blev fjernet 400 ord, som dybest set ikke skabte værdi i forhold til tekstens overordnede mission.

Manden med isbjergteorien

Den Nobelprisvindende forfatter Ernest Hemingway har heldigvis ikke levet forgæves. Den minimalistiske forfatter gjorde en dyd ud af at skrive kort og invitere læseren til selv at skabe fortællingen. Hemingway kaldte sin skrivestil for Isbjergteorien, og han sammenfattede teorien med disse to sætninger.

“If a writer of prose knows enough of what he is writing about he may omit things that he knows and the reader, if the writer is writing truly enough, will have a feeling of those things as strongly as though the writer had stated them. The dignity of movement of an iceberg is due to only one-eighth of it being above water.”

Tygget i småstykker

Det gælder om at engagere læserne ved at give dem medansvar for fortællingen. Jeg dør lidt, hver gang jeg ser en overforklarende tekst, hvor alle pointer er tygget i småstykker for læserne. Det er irriterende på samme måde som at se en god film sammen med en anstrengende type, der konstant fortæller, hvad der sker lige om lidt.

Når du skriver, skal du føre læseren til toppen af isbjerget og male det levende med et kortfattet og slagkraftigt sprog. Lad læserne få fornøjelsen af at læse mellem linjerne, så de selv kan danne deres eget billede af, hvad der foregår under vandoverfladen.

Det er ingen kunst at beskrive. Det er en kunst at skrive.

De 3 gyldne råd

1) Start med at tænke over det indtryk, som læseren skal sidde tilbage med efter at have læst din tekst. Tænk så over, hvordan du bedst muligt kan trænge igennem med dit budskab.

2) Skriv kort og slagkraftigt. Kort derefter teksten yderligere ned, så der kun er guld tilbage til læseren.

3) Overforklarer du dine argumenter med sekundære argumenter? Lad være med det. Dit hovedbudskab risikerer at blive udvandet, og læseren mister koncentrationen.
 

Comments
No comments yet. Be the first.