Claes Meldal

Claes Meldal

Konsulent
Phone: +45 2715 7091
Email: clm@mannov.dk

Stavefejl, der får øjnene til at løbe i vand

Jul 03, 2013 By Claes Meldal
Tags: sprog , tekstforfatterkneb , sprogtips

Det er møghamrende irriterende at være allergisk over for stavefejl. Sæsonen for stavefejl varer nemlig hele året. Der går dårligt en dag, uden at øjnene løber i vand, når man endnu en gang er blevet bombarderet med stave- og slåfejl i diverse medier og andre steder.

Hvis du arbejder med kommunikation (hvilket langt de fleste gør, hvis man ser det som et værktøj og ikke som en profession), er det vigtigt, at håndværket er i orden.

Forskel på halvbagt og færdigbagt

“Og hvorfor er det så vigtigt, at håndværket er i orden?” indskyder du måske. Man kan jo næsten altid forstå, hvad der skal stå, selvom der er et par fejl hist og her. Og alle kan jo komme til at lave fejl.

Ja. Korrekt. Alle kan lave fejl, og skulle hele verdens bestand af kronisk stavefejlfrie mennesker kaste den første sten, ville der nok ikke komme en særlig stor bunke ud af det.

Men djævelen ligger i detaljen. For der er altså milevid forskel på at levere halvbagte tekster, der er smækfyldt med stave- og slåfejl, og nydeligt korrekturlæste tekster, hvor der sniger sig en svipser ind en gang om måneden.

Man hører også tit den gamle sang med, at det jo ikke er det sproglige niveau, det kommer an på – det er da vigtigere, at firmaets produkter er smarte, gode og sikre. Ja, det giver sig selv, at man ville vælge høj kvalitet i produkterne frem for i kommunikationen omkring dem. Men tvivlens frø er sået. Hvis et firma ikke kan finde ud af at skrive ordentligt om deres produkter, kan de så overhovedet finde ud af at lave dem? Lad være med at give din målgruppe en undskyldning for at vælge dig fra.

Det svarer til…

Det svarer til en boligsælger, der fremviser et møgbeskidt og rodet hus og siger til den potentielle køber: “Du skal bare forestille dig, hvor lækkert det her hus ville være, hvis det var skinnende rent”. Så kan man lige så godt slå 10 procent af udbudsprisen med det samme.

Det svarer til, at du tager til jobsamtale umiddelbart efter et brag af en Roskilde Festival uden at have været i bad eller skiftet tøj. “Det er jo mine kompetencer, det kommer an på, ik’, chef?” Farveller. Vi kontakter dig.

Det svarer til at møde op til din bedste vens toptjekkede bryllup i slidte jeans og ternet skovmandsskjorte, fordi det der med autoriteter aldrig rigtig har sagt dig noget. Du vil blive opfattet som sjusket og ligeglad med de andre gæster – og ikke mindst med din bedste ven.


En ideel måde at underminere sit eget budskab på

Mine øjne løber i vand

Alle laver stave- og slåfejl ind imellem. Det er uundgåeligt, og det sker for os alle. Men prøv at minimere dem mest muligt. Få andre til at læse dine tekster igennem, før du sender dem ud til omverdenen. Hvis læsernes øjne stopper op forskellige steder i dine tekster, fordi skrivehåndværket halter, så er det svært at trænge igennem med dine slagkraftige budskaber.

Det er nemlig svært at forstå budskaberne, når ens øjne løber i vand.

(Det øverste foto er fanget af Sven Aksel)

Comments
No comments yet. Be the first.