Kim Ege Møller

Kim Ege Møller

Chefkonsulent for Corporate Communication
Phone: +45 2715 7098
Email: kem@mannov.dk

Snyder JYSK virkelig sine tyske ansatte for løn?

Sep 12, 2014 By Kim Ege Møller
Tags: medier , kommunikation

Skal man tro Ekstra Bladet, så bliver de tyske medarbejdere i Dänisches Bettenlager hver måned snydt for 300-500 euro, fordi Lars Larsen har opsagt overenskomsten med en tysk fagforening. Men man skal ikke tro på alt, der står i Ekstra Bladet.

’Velkommen på forsiden’ – hed en kampagne fra Ekstra Bladet engang. Det var dengang, man troede, at man kunne sælge aviser ved at finde kriminelle og usle topchefer og afsløre dem på forsiden. Reklamekampagnen var fremragende, men projektet lykkedes aldrig. Der er ganske enkelt for få forsider i dansk erhvervsliv. Og så alligevel – for fredag den 12. september kunne Ekstra Bladet så endelig rydde forsiden med historien om, at Lars Larsen og JYSK dumper lønnen i Tyskland, fordi man har opsagt en overenskomst fra 70’erne.

Gammel nyhed fra tysk tv-program

Men Ekstra Bladets historie er underlig. Først og fremmest er den ikke ny. Historien er en afskrift fra en tysk tv-udsendelse fra marts 2014, hvor det fremgår, at Dänisches Bettenlager, ganske rigtigt tidligere har opsagt overenskomsten, men med det formål at lave en ny. Den gamle overenskomst var angiveligt fra 70’erne og ikke tilpasset nutidens arbejdsforhold. Derfor ville Dänisches Bettenlager gerne indgå en ny overenskomst, og som et led i den proces opsagde man den gamle – i lighed med en række andre parter i det tyske arbejdsmarked. Forholdsvist uproblematisk - den slags oplever man hver dag, også i Danmark. Havde opsigelsen været problematisk, havde man formentlig set massive strejker, blokader og lockouts. Men her, et halvt år efter den tyske tv-udsendelse, er alt fortsat stille og roligt i de tyske butikker.

Ekstra Bladets journalist skriver i artiklen, at ”medarbejderne går som regel glip af mellem 300-500 euro om måneden, svarende 2.200–3.700 kroner”. Unægtelig et stort beløb på et presset tysk arbejdsmarked, men hvordan journalisten lige kommer frem til det tal, fremgår ikke. Ja, faktisk er der slet ikke noget, der tyder på, at der overhovedet er tyske medarbejdere, der har mistet det eksorbitante beløb i lønposen. Bare fordi man opsiger en overenskomst, betyder det jo ikke nødvendigvis, at man så holder op med at udbetale den løn, man hele tiden har udbetalt. Man har bare endnu ikke en aftale om de fremtidige lønreguleringer, og det er formentlig her, at Ekstra Bladet mener, at de tyske fagforeninger ville kunne presse Dänisches Bettenlager og Lars Larsen til lønstigninger på 300-500 euro per måned. Uden at kende hverken Lars Larsen eller det tyske datterselskab synderligt, vil jeg dog tillade mig at betegne dette som en kende naivt. 

Historien om Lars Larsen og Jysk er forsidehistorien på Ekstra Bladet, men avisen har underligt nok ikke gjort sig den umage at finde en utilfreds tysk medarbejder, der kan fortælle, hvordan det er at gå glip af 300-500 euro om måneden. Det er tankevækkende.

LO-formand uden forbindelse til historien

I Ekstra Bladets historie optræder dog en dansk fagforeningsrepræsentant, formanden for LO i Sønderjylland. I en sidehistorie fortæller formanden, at der er store problemer med speditionsfirmaer og cabotagekørsel med lavtlønnede chauffører i grænselandet. Det har LO-formanden sikkert ret i – det kan bare dårligt have noget med Jysk og Däniches Bettenlager at gøre. Tilsyneladende har Ekstra Bladet interviewet LO-formanden om noget helt andet, men har så valgt at bruge det i artiklen om Lars Larsen. Det er ganske sigende for journalistikken og Ekstra Bladet.

Den sidste påstand i Ekstra Bladets historie er, at Dänisches Bettenlager benytter et betragteligt antal praktikanter i de tyske butikker, hvilket skulle være med til at dumpe lønnen. Et hurtigt faktatjek viser dog, at der lige nu er ca. 7.000 medarbejdere i det tyske – af dem er der 31 praktikanter, der alle får løn og har en uddannelsesplan. Det svarer til ca. 4 promille af arbejdsstyrken. Mit bud er, at andelen af praktikanter på Ekstra Bladet er væsentligt højere.

Om kort tid barsler Ekstra Bladets søsteravis Jyllands-Posten med et nyt erhvervsmedie – Finans.dk. Man kan håbe, at kvaliteten af erhvervsjournalistikken på dette nye medie bliver bare en anelse højere end denne historie på Ekstra Bladet.

Comments
No comments yet. Be the first.