Kim Ege Møller

Kim Ege Møller

Chefkonsulent for Corporate Communication
Phone: +45 2715 7098
Email: kem@mannov.dk

Hvem skal afløse Helle Thorning-Schmidt?

Jan 10, 2013 By Kim Ege Møller
Tags: politik

Hvis statsministeren synes, at 2012 var et hårdt år, skal hun ikke glæde sig til 2013, der ligner et rædselsår. Allerede nu hviskes der om, hvem der skal afløse Helle Thorning-Schmidt som partiformand.

Når man taler med regeringens særlige rådgivere og strateger, siger de som regel, at der stadig er meget lang tid til næste valg og masser af tid til at vende stemningen i befolkningen. De mener, at når først regeringens reformer og politik får lov at virke, vil selv de mest frafaldne socialdemokrater erkende de fantastiske resultater, som regeringen har skabt, og så er regeringen klar til genvalg i 2015. 

Men inden regeringen når dertil, venter et 2013 med en finanskrise, som ingen kan se enden på, svære reformer, en umulig finanslov og et kommunalvalg, der kan ende med et socialdemokratisk blodbad. Hvis ikke Helle Thorning-Schmidt får rettet op på de elendige meningsmålinger, kan 2013 meget vel blive hendes sidste hele år som formand for Socialdemokraterne.

Meningsmålingerne for det store regeringsparti er stagneret på under 20 %, Og heller ikke nyårstalen gav voldsom grund til at tro, på ændring af dette billede. Regeringen i almindelighed og socialdemokraterne i særdeleshed har totalt misset opgaven med at skabe forståelse og opbakning blandt vælgerne, og med den dagsorden, der er sat for 2013, sammenholdt med regeringens evne til at kommunikere, ligner første halvdel af 2013 et rædselsår.

Har aldrig været rigtigt populær


Bortset fra de allerførste måneder som partiformand er det aldrig lykkedes Helle Thorning-Schmidt at blive populær hos danskerne. Det lykkedes heller aldrig rigtigt for Anders Fogh, Lars Løkke eller Poul Nyrup Rasmussen, mens de var statsministre. Men de tre forgængere blev til gengæld respekteret for deres politiske resultater. Dette er endnu ikke lykkedes for Helle Thorning-Schmidt. Ikke fordi resultaterne med bl.a. en skattereform ikke har været der, men fordi regeringen hver gang har formået at forplumre resultatet, så de er gledet ind i samme kategori som trængselsringen og de kuldsejlede tre-partsforhandlinger. 

I sin nytårstale forsøgte Helle Thorning-Schmidt at forberede vælgerne på, hvad der kommer til at vente dem i 2013 - men selvom statsministeren faktisk er en glimrende taler, var nytårstalen slet ikke skarp nok. Danskerne vil ikke bare se politiske resultater, de vil også have fejlfri og skarp håndtering, og det er der, det gang på gang går galt for regeringen, og særligt for statsministeren.

Ud over en reform af SU og kontanthjælp, som tegner til at blive politiske gysere i foråret 2013, venter også et kommunalvalg i efteråret. Socialdemokraterne fik i 2009 et overraskende godt valg og genvandt bl.a. borgmesterposterne i Aarhus og Odense. Men hvis de dårlige meningsmålinger fortsætter og smitter af på kommunalvalget, kan det ende i markant færre borgmesterposter. Sker det, er det helt sikkert, at den lave hvisken, der lige nu er i partiet om, hvem der skal efterfølge statsministeren, bliver til en regulær samtale, og så er det tvivlsomt, om Helle Thorning-Schmidt overhovedet får mulighed for at stille op til et genvalg som statsminister i 2015.

Ingen opbakning
 

Ud over den vedvarende krise, de haltende politiske resultater og manglende popularitet slås Helle Thorning-Schmidt også med en sidste ting: Hun er alene. Det var påfaldende, da Margrethe Vestager i efteråret gav Helle Thorning-Schmidt stor personlig opbakning. Påfaldende, ikke bare fordi opbakningen kom fra en anden partileder, men også fordi den ikke kom fra statsministerens eget parti. Og den er der nærmest aldrig. Selv når statsministeren er i voldsomt stormvejr med problematiske udmeldinger og kuldsejlede politiske projekter, er der en larmende tavshed omkring hende. Anders Fogh havde i flere år Jens Rohde som politisk ordfører til at tage de værste tæv for sig. Selvom Helle Thorning-Schmidts tro væbner, Henrik Sass Larsen, nu er tilbage i maskinrummet, virker Helle Thorning-Schmidts regeringsprojekt stadig som et soloprojekt. Måske fordi der spekuleres alt for meget over, hvem der skal afløse Helle Thorning-Schmidt.
 

Comments
Add Comment

Johanne Schmidt fra Enhedslisten skal afløse Helle Thorning.
Thorning har afsløret sig selv som det hun er - Fascist - og dermed lægger hun på linie med Lars Løkke.
Thorning har taget fra bistands-klienterne og folk under uddannelse. Hvorfor? Fordi hun tjener en OND, sort dagsorden. Husk på, hun er medlem af Bilderberg Mafiaen - den mest kriminelle mafia i Vesten. Bilderberg Mafien har, reelt set, oprettet EU, været med til at designe Finanskrisen. Bilderberg Mafien er befolkningens fjende.
Helle Thornings fremtid er bag tremmer.

Posted on 2/22/13 1:18 AM.

Post Reply Top
100% enig - hun må anklages

Posted on 3/8/13 5:45 AM in reply to .

Post Reply Top