Anne Høybye

Anne Høybye

Chefkonsulent for Pharma & Market Access
Phone: +45 2672 8071
Email: anh@mannov.dk

Hvad der bliver sagt i medierne – bliver i medierne

Feb 14, 2013 By Anne Høybye
Tags: healthcare , life science , medier

Sundhed og sygdom er og (for)bliver et interessant område for de danske medier at skrive om. Næsten hver dag kan danskere få gode råd om alt fra influenza og forkølelse til bekæmpelse af allergier eller diabetes. Historierne hænger mange gange sammen med de skiftende årstider og kaldes derfor også ”sæson-historier” i PR-sprog. Men hvilke sygdomsområder kickstartede 2013?

Målt på omtale dominerer psykisk sygdom og kræft stadig mediebilledet. 

Et af januars varmeste emner var skævvridningen inden for det danske sundhedsvæsen, som på den ene side sikrer kræftpatienter tilskud til tandlægeregningen, mens psykisk syge på den anden side, selv må betale - selvom de i lige så høj grad får ødelagt tænderne af den behandling, de modtager. Kan det være rimeligt, at der finder en sådan forskelsbehandling sted i dagens Danmark?

Emnet har været oppe før, men blev igen højaktuelt, da Folketinget d. 24. januar endeligt vedtog ”Lov om ændring af sundhedsloven”, så nu også epilepsipatienter kan få tilskud til reparation af tandskader forårsaget af deres sygdom eller behandling af samme.

Det fik særligt Enhedslistens sundheds- og psykiatriordfører, Stine Brix, til at reagere i medierne. Her fik hun fin spalteplads og brugte muligheden på at kræve lige vilkår for psykiatribrugerne: ”Det kan ikke være rigtigt, at vi efterlader denne gruppe med enorme tandlægeregninger, fordi de tager medicin, som de er nødt til at tage,” udtalte hun i flere medier d. 30. januar.

Også sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag kom på banen. I en udtalelse til Politiken d. 28. januar, erkendte hun, at der er tale om en urimelig forskelsbehandling, men hun understregede samtidigt, at det kan være svært at rette op på, i en tid med økonomisk krise.

Hvad der bliver sagt i medierne – bliver i medierne. Og Astrid Krag er flittig til at bruge denne talerstol til at nå vælgerne. Hun var, ifølge vores analyse, den mest profilerede sundhedspolitiker i januar. Det kræver sin kvinde. Troværdighed, værdier og risikoen for tab af vælgere er i spil.

Så sent som i december 2012 meldte Astrid Krag, i en kronik i Information, krig mod ”den brutale ulighed” i sundhedsvæsnet, og i samme kronik fremhævede hun, at hun ville arbejde særligt for at ligestille psykiatrien med det somatiske område. Og det er langt fra første gang Astrid Krag rasler med sablerne og de gode intentioner.

Var det mon en mere optimistisk eller naiv sundhedsminister, som tilbage i oktober 2011 udtalte til Ugeskrift for Læger: ”… psykiatrien skal prioriteres i denne regering. Også selvom vi er i en tid, hvor vi ikke har så mange penge at gøre godt med”?

Debatten om skævvridningen af det danske sundhedsvæsen fortsætter uden tvivl i de kommende måneder med nye enkeltsager. Allerede nu peger mediebilledet på, at retten til gratis HPV-vaccine for drenge er det nye hotte emne.

I dag er det kun unge kvinder, som gratis kan blive vaccineret mod den smitsomme HPV-virus, der kan give livmoderhalskræft. Og det på trods af at både lægefaglige eksperter og forskellige organisationer de seneste måneder har påpeget, at vaccinen også kan gavne drenge. Sundhedsministeren har allerede meldt følgende ud: ”… gratis HPV-vaccinationer til alle Danmarks drenge bliver ikke en realitet i den nærmeste fremtid.”

Nu bliver det så spændende at se, om ministeren holder fast i dén udmelding.

Fakta

  • Psykisk sygdom er, målt alene på artikler, det mest omtalte sygdomsområde i januar, og det er overvejende enkeltsager, som også involverer retssystemet, der dominerer medierne.
     
  • Der var i alt 6.612 artikler, som på den ene eller den anden måde omhandlede det psykiatriske område, mens vi fandt 3.037 artikler (overvejende webkilder) om kræft.
     
  • Astrid Krag optræder i intet mindre end 1.264 artikler. Og Kræften Bekæmpelse løb med navns nævnelse i hele 963 artikler af sted med titlen ’månedens mest omtalte patientforening’.

Vil du vide mere? Send en mail på anh@mannov.dk med dine kontaktoplysninger, så sender vi dig hele analysen af januars medieomtale.
* ovenstående tal opdateret 19/02/2013

Comments
No comments yet. Be the first.