Ebbe Kristensen

Ebbe Kristensen

Senior Advisor & partner
Phone: +45 2965 0884
Email: ek@mannov.dk

Faglig kommunikation i en postfaktuel verden

Jan 26, 2017 By Ebbe Kristensen
Tags: fødevarer , virksomhedskommunikation

Klassiske autoriteters magt er dalende, og de nye autoriteter er venner og andre kilder på de sociale medier, hvor man lukker øjnene for ofte lidt komplekse fakta eller opfinder ”alternative fakta” for at bruge et aktuelt udtryk.

Med ovenstående in mente er det så helt håbløst for virksomheder og andre som fx brancheorganisationer og myndigheder at kommunikere naturvidenskabelige fakta, når store dele af befolkningen og til en vis grad også fagfolk selv plukker den viden, der passer ind i deres eget verdensbillede? Naturligvis ikke – heldigvis. Man skal blot være klar over, at virkemidlerne ikke er så enkle som før i tiden og samtidigt kræver en anderledes tilgang fx via mere indirekte kommunkation.

Et eksempel på en sådan kommunikation af videnskabelig baseret viden kan ses hos Nordic Sugar. De komplekse ernæringsmæssige spørgsmål kan være svære at håndtere ligeværdigt i en one liners-dialog, hvor mange vil have ja- eller nej-svar og ofte bruger egne erfaringer til at vurdere, om noget har en sundhedseffekt eller ej. Nordic Sugar har derfor prioriteret at klæde fagfolk på gennem faglige seminarer med opdateret videnskabelig viden om aktuelle emner, senest om blodsukker og glykæmisk index. Det er to gode eksempler på emner, der har skabt en hel industri med bøger og kure - et eksempel på en postfaktuel bølge. De to emner er relevante for diabetikere, men ikke for almindeligt raske mennesker.

Det belyste to eksperter på et velbesøgt seminar med 100 ernærings- og sundhedsfagfolk. Seminaret er refereret i Levnedsmiddelbladet på side 18. Stort set alle deltagere fik ny viden noget med hjem og tilkendegav i evalueringerne, at seminaret havde været med til at balancere ernæringsdebatten. Hvilket var formålet.

Hjælper det i en den postfaktuelle verden? Det bidrager i hvert fald til at få share of voice – og skubber måske debatten et par millimeter henimod en post-postulerende verden!

Comments
No comments yet. Be the first.