Julie Stamp

Julie Stamp

Konsulent
Phone: +45 2672 8061
Email: jst@mannov.dk

Det lille tegn med den store magt

May 28, 2013 By Julie Stamp
Tags: sprog , dagligdags kommunikation , sprogtips

Ok, indrømmet – jeg elsker kommaer. At sætte dem, at fjerne dem og at diskutere placeringen med andre. Det er ikke altid (måske ligefrem sjældent), at folk omkring mig deler begejstringen for grammatik, sprognørderi og kommaer, og ofte får de et lidt tomt blik i øjnene, når jeg entusiastisk fortæller om et komma eller en bindestreg, der havde en afgørende betydning for en sætning. Men jeg vil nu stadig med rank ryg og klar stemme tale det gode, grammatiske kommas sag. Nedenfor er en række blandet godt fra kommaets verden.

Kommaet der redder liv: ”Skal vi ikke spise(,) mormor?”

Ja, eksemplet er taget direkte fra engelsk, men det virker også glimrende på dansk. Her kan der rent faktisk argumenteres for, at et komma foran ”mormor” kunne have reddet hendes liv – og jeg er sikker på, at der ikke er nogen her, der vil være ansvarlige for, at mormor bliver spist, vel?

Kryds-og-bolle: ”Hun var meget glad for kommaer(,) og hendes kolleger forstod hende ikke”

Det er nok det lidt kedelige komma i samlingen, men ikke desto mindre et af de mest brugte og derfor vigtigste. Hvis du ikke er kommafan, tænker du måske, at ”det kan da være lige meget, om jeg glemmer et lille komma her og der”. Men for os (og der er faktisk en del af os), som går meget op i kommaer, kan det være overordentligt forstyrrende, hvis dette komma, som er fundamentet i vores kommatering, bliver sat forkert. Og så er det samtidig vigtigt at indskyde, at der naturligvis aldrig skal komma foran en infinitiv sætning, såsom ”Hun brød sig ikke om(,) at sætte forkerte kommaer”. Fy!

Kommaet der danner overblik: ”De mange virksomheder(,) der havde overskud(,) sendte deres årsregnskab(,) der ikke måtte være forsinket(,) ind”

På dansk er vi verdensmestre i indskudte sætninger, og selvom det heldigvis er sjældent, at disse bliver glemt, så er de vigtige at tage med her.  En sætning som ovenstående, med en eller flere indskudte sætninger, bliver i mine øjne helt umulig at læse uden rigtige kommaer. 

Fætter bindestreg

Og så fætteren til kommaet. Eller måske den fjerne onkel. Nogle gange er et komma bare ikke nok – og et punktum alt for meget. Og her får bindestregen sin berettigelse. Jeg har set eksempler på tekster fra folk, der var vilde med punktummer i sådan en grad, at punktummerne gik ind og erstattede kommaer med det resultat, at sætningen ikke gav mening. Måske var de nervøse for at sætte et forkert komma, eller måske følte de, at kommaet bare ikke var ”nok”. Her kan en bindestreg (hvis man bruger den med måde) være oplagt.

Lær din XOXO

Det er selvfølgelig kryds-og-bolle, jeg taler om, og ikke kys-og-kram. Hvis du kan sætte kryds-og-bolle i sætninger, så vil jeg vove at påstå, at du kan sætte de fleste kommaer rigtigt. Så er der alle mulige undtagelser og særregler, men hvis du kan mestre dansktimens grammatikgrundregel, så forstyrrer du nok de færreste med forkert kommatering.

Jeg kunne skrive meget mere om glæden ved kommaer, om parentetiske kommaer, startkomma (og ikke-startkomma), komma foran ”men”, komma ved imperativ og meget andet – men jeg tror, jeg holder her for at overlade lidt til fantasien.

Til slut vil jeg lige bringe et af mine yndlingseksempler på følgerne af forkert kommatering. Den er godt nok på engelsk og i familie med ”Skal vi spise mormor?” – men stadig god:

Comments
No comments yet. Be the first.