Claes Meldal

Claes Meldal

Konsulent
Phone: +45 2715 7091
Email: clm@mannov.dk

Brug nu den danske sprogskat

Jun 11, 2013 By Claes Meldal
Tags: sprog , dagligdags kommunikation , tekstforfatterkneb

Engang for adskillige år siden satte jeg mig en målsætning om, at jeg hver uge ville udvælge et dansk ord, der havde fortabt sig i historiens glemsel. Derefter ville jeg bruge det så ofte, jeg med rimelighed kunne, i en uge.

Det var sjovt. Og folk spærrer øjnene op, når de støder på ord som lurendrejer, næbbet (som adjektiv), charlatan, kålhøgen eller obsternasig. Desværre kom jeg hurtigt fra det igen, da hverdagens gøremål fik overtaget i den evige tvekamp mellem ambitiøs kreativitet og lavpraktiske leverancer.

Fladt og uinspirerende?
Det siges, at dansk er et fladt, uinspirerende og simpelt sprog. Og det skulle angiveligt være en af årsagerne til, at der sniger sig så mange engelske ord ind i det danske sprog. Engelsk har jo bare så mange ord, der kan bruges til at udtrykke stemninger og betydninger, som ikke så let lader sig gengive på dansk.

Vissevasse, siger jeg. Der er tale om slendrian. Faktisk er det danske sprog så rigt, at det giver anledning til næsegrus beundring. Det er bare om at støve de gamle gloser af og bruge dem aktivt i sproget. De sætter gang i den sproglige kreativitet og kan kvikke en tekst betydeligt op, når de bruges rigtigt.

Slå automatpiloten fra
For at finde – og bevare – glæden ved at skrive er du nødt til at slå automatpiloten fra og begynde at lege med sproget. Tilsæt en god portion analogier, metaforer og andet godt, som kan give din tekst et ordentligt skud vitaminer. Og prøv konstant at udvikle dit ordforråd med nye gloser, så du kan skyde med skarpt, hver gang du sætter dig foran tastaturet.

Derfor skal der lyde en opfordring herfra: Lav en liste, hvor du skriver fede ord ned, efterhånden som du hører dem eller kommer i tanke om dem. Gem listen i Evernote eller let tilgængeligt på din computer. Og når den skriftlige kreativitet halter lidt, så tager du en lille pause og kigger listen igennem. Det er ikke sikkert, at du kan finde et konkret ord, du kan bruge, men det sætter skub i kreativiteten. Her er lidt inspiration.

Projektet genoptages
Det er naturligvis ikke nok bare at sidde her og prædike uden selv at sætte handling bag ordene. Derfor vil jeg genoptage mit gamle projekt, men belært af fordums erfaringer nedjusterer jeg ambitionsniveauet en smule. Jeg vil nu vælge et ord om måneden og bruge det, når det giver nogenlunde mening.

Og det udvalgte ord for juni måned? Lad mig nøjes med at konstatere, at juni godt kan gå hen og blive en vederstyggelig måned for modtagerne af mine mails.
 

Comments
No comments yet. Be the first.