Claes Meldal

Claes Meldal

Konsulent
Phone: +45 2715 7091
Email: clm@mannov.dk

Undervurderer du dine læsere?

Oct 03, 2013 By Claes Meldal
Tags: sprog , tekstforfatterkneb , sprogtips

Det er unødvendigt at skære alt ud i pap for dine læsere. De kan faktisk godt tænke selv. Her er tre gyldne råd om, hvordan du giver læserne medansvar for din fortælling og fastholder deres interesse fra start til slut.

For et års tid siden fik jeg en opgave fra en af mine søde kolleger, der skulle have trimmet en tekst. Den skulle forkortes fra omkring 1000 ord til cirka 600 ord. Umiddelbart en svær opgave, især fordi teksten ikke indeholdt særlig mange fyldord.

Men ved du hvad? Det lykkedes. Og budskabet endte med at trænge klarere igennem. Der blev fjernet 400 ord, som dybest set ikke skabte værdi i forhold til tekstens overordnede mission.

Manden med isbjergteorien

Den Nobelprisvindende forfatter Ernest Hemingway har heldigvis ikke levet forgæves. Den minimalistiske forfatter gjorde en dyd ud af at skrive kort og invitere læseren til selv at skabe fortællingen. Hemingway kaldte sin skrivestil for Isbjergteorien, og han sammenfattede teorien med disse to sætninger.

“If a writer of prose knows enough of what he is writing about he may omit things that he knows and the reader, if the writer is writing truly enough, will have a feeling of those things as strongly as though the writer had stated them. The dignity of movement of an iceberg is due to only one-eighth of it being above water.”

Tygget i småstykker

Det gælder om at engagere læserne ved at give dem medansvar for fortællingen. Jeg dør lidt, hver gang jeg ser en overforklarende tekst, hvor alle pointer er tygget i småstykker for læserne. Det er irriterende på samme måde som at se en god film sammen med en anstrengende type, der konstant fortæller, hvad der sker lige om lidt.

Når du skriver, skal du føre læseren til toppen af isbjerget og male det levende med et kortfattet og slagkraftigt sprog. Lad læserne få fornøjelsen af at læse mellem linjerne, så de selv kan danne deres eget billede af, hvad der foregår under vandoverfladen.

Det er ingen kunst at beskrive. Det er en kunst at skrive.

De 3 gyldne råd

1) Start med at tænke over det indtryk, som læseren skal sidde tilbage med efter at have læst din tekst. Tænk så over, hvordan du bedst muligt kan trænge igennem med dit budskab.

2) Skriv kort og slagkraftigt. Kort derefter teksten yderligere ned, så der kun er guld tilbage til læseren.

3) Overforklarer du dine argumenter med sekundære argumenter? Lad være med det. Dit hovedbudskab risikerer at blive udvandet, og læseren mister koncentrationen.
 

Comments
No comments yet. Be the first.
BLOG

Mannov siger farvel til vores jyske PR-nestor

 

Den 30. september 2020 fyldte vores kære og mangeårige kollega og partner Ebbe Kristensen 66 år. Det blev samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han har valgt nu at hellige sig pensionisttilværelsen – efter mere end 30 år i PR-branchen.

 

Ebbe har været en ledende faktor for Mannovs Aarhus-afdeling siden 1999, hvor han gjorde comeback til Mannov efter nogle år hos bl.a. Schur International, Indbodan og et par andre bureauer. Ebbe begyndte dog hele sin karriere hos netop Mannov, da han tilbage i 1982 – kun syv år efter firmaets grundlæggelse – startede som elev hos Børge Mannov og i løbet af de følgende tre år blev godt udlært i PR ud fra devisen om ”Alle har ret til en advokat ved den domstol, der hedder den offentlige debat”.

 

Samlet set er det blevet til mere end 23 år i Mannov og over 30 år i bureaubranchen for Ebbe. På nogle områder er der sket en afsindig udvikling siden 90’erne – vi sender fx ikke længere pressemeddelelser ud pr. fax (hvilket ellers dengang var et vildt teknologisk kvantespring fra den traditionelle postomdeling J). Men når det kommer til selve essensen i PR, så er grundtankerne ifølge Ebbe stadig de samme: ”Etablering, opretholdelse og udvikling af relationer med en organisations vigtigste in- og eksterne interessenter. Det er, hvad PR dybest set handler om. Og hvad der også gælder ikke mindst i dag, hvor normer og paradigmer ændres, og hvor virksomheder kan komme ud i kriser lynhurtigt i takt med medieudviklingen og ikke mindst her i den nye ”udskamningstid””.

 

Men nu er det slut med PR-værktøjerne i arbejdsøjemed for Ebbes vedkommende. Fremover vil Ebbe koncentrere sine kræfter om at nyde pensionisttilværelsen sammen med sin søde hustru Inge. Det under vi ham selvfølgelig fuldt ud – men vi kommer til at savne ”den gamle jyde” med de mange jyske favorithold (Ebbe er tilsyneladende glad for alle jyske fodboldhold, der slår københavner-holdene). Gennem årene har Ebbe været en enorm kapacitet for både Mannovs kunder og os som kollegaer. Han har prøvet lidt af hvert inden for kommunikationsbranchen, hvilket har gjort ham til den dygtige og skarpe generalist, han er i dag – med en særlig forkærlighed for fødevare-, medicinal- og miljøområdet, der altid har ligget Ebbes hjerte nær, og hvor han gennem tiden har skabt mange virkelig flotte resultater for Mannovs kunder.

 

I Mannov har vi altid haft en meget speciel og familiær kultur. Mange taler om den særlige ’Mannov-ånd’ – både blandt kunder og medarbejdere, nuværende som tidligere. Derfor satser vi også på, at vi fortsat kommer til at få glæde af Ebbes gode selskab og spændende anekdoter og betragtninger om bl.a. fodbold, vin og verden. Om vi er enige – særligt om synspunkterne inden for fodbold – tør vi ikke garantere. Men det bliver helt sikkert en hyggelig snak.

 

Vi ønsker Ebbe (og Inge) alt det bedste fremover – og glæder os til at høre nyt om stort og småt fra livet som pensionist i både Gl. Rye og Sydfrankrig. 

 

Tekst til LinkedIn, Facebook mv.:

Et kæmpe og hjerteligt tillykke til vores jyske PR-nestor Ebbe, der fyldte 66 år den 30. september. Dagen var samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han nu helliger sig tilværelsen som pensionist sammen med sin kære hustru Inge. De vil helt sikkert komme til at nyde livet i både Gl. Rye og Sydfrankrig –  vi ønsker både Ebbe og Inge alt det bedste fremover og håber, at de fortsat vil lægge vejen forbi Mannov, når de er på den østlige side af broen.