Lars Dyrhagen

Lars Dyrhagen

Direktør, Public Affairs
Phone: +45 2681 1112
Email: ldy@mannov.dk

Thorning opfyldte kun 3 ud af 4 krav til jobbet

Sep 09, 2014 By Lars Dyrhagen
Tags: politik , eu

På trods af måneders favoritværdighed som EU's næste præsident glippede det for Thorning. Den banale analyse er, at kabalen med demografiske, geografiske og politiske kort bare ikke gik op. Men selv hvis man går sagligt til værks i en vurdering af Thornings styrker og svagheder, diskvalificeres hun på et af fire krav til posten. Den fuldendte EU-præsident magter nemlig at veksle mellem fire forskellige roller. Thorning har bevist, at hun mestrer rollerne som kompromismager, dukkefører og superstjerne. Den sidste rolle – som den visionære bestyrelsesformand – har hun endnu ikke omfavnet. Hvis ikke hun får udviklet denne evne, vil den ikke alene have kostet hende EU-præsidentembedet. Det kan komme til at koste hende genvalget som statsminister.

Kompromismageren

Den første rolle, den gode EU-præsident skal kunne håndtere, er kompromismagerens. EU-præsidenten forbereder og leder møder med henblik på at finde fælles løsninger mellem mange og modstridende interesser. Den nuværende EU-præsident, Van Rompuy, har i sin tid som EU-præsident været dygtig til netop at finde disse kompromisser. Eksempelvis tilskriver flere iagttagere ham, at den fælles valuta, euroen, blev reddet, da den var allermest sårbar. Som kompromismager har Thorning to meritter, der gør hende til en effektiv statsminister og gjorde hende til en god kandidat til jobbet som EU-præsident. Gennem 15 år er hun skolet i såvel Europa-Parlamentet som i Folketinget. Ingen af parlamenterne har tradition for dominerende flertal, hvorfor succes afhænger af evnerne til at indgå kompromisser. Som regeringschef har Thorning vist, at hun har en pragmatisk vilje til at sluge kameler og danse, så køerne vender på ideologiens offeralter. Thornings kompromisiver har skabt resultater, og det fremtvinger respekt – også i de øvrige europæiske hovedstæder.

Dukkeføreren

Den tidligere radikale udenrigsminister Niels Helveg Petersen fortalte mig engang, at alt kan lade sig gøre i politik, når blot man er villig til at lade andre tage æren. I USA og blandt andre nationer har præsidenter tydelige magtsymboler som præsidentfly og embedsbolig. EU-præsidenten er ikke udstyret med den symbolske magt, som støtter embedets synlighed i offentligheden. Som dukkeføreren gemt under bardunen skal en god EU-præsident derfor erkende, at publikum ønsker at se dukkerne og ikke føreren. Men ved at spille medspillerne fri til skudposition kan den uselviske leder derimod få magt ved at bestemme og afgøre spillet. Således har Van Rompuys danske talsmand, Preben Aamann, sagt, at det er vigtigere, at Rådet får æren, end at den nuværende EU-præsident udråbes som helt. Som statsminister har Thorning vist, at hun ikke lader sig ryste af, at andre høster anderkendelsen. I regeringens første leveår var Bjarne Corydon i medierne sågar udråbt som den ukronede leder, der løb med al den positive opmærksomhed, medens statsministeren ydmygende måtte finde sig i at blive kaldt en passager i en bil, hun ikke engang var fører af. I dag er færre i tvivl om, at Thornings ledelsesstil blot er en anden.

Superstjernen

For det tredje skal EU-præsidenten være en superstjerne på verdensscenen. Van Rompuy, Ashton og Barosso har som de seneste års EU-topchefer ikke haft star quality til at kunne matche eksempelvis Barack Obama, Aung San Suu Kyi eller Dilma Roussef. Det har Thorning til gengæld. Tænk blot på den famøse selfie under Mandelas begravelse. Jeg har ved flere lejligheder set hende ved internationale begivenheder. Et eksempel var under det globale topmøde i Rio de Janeiro, hvor hun scenevant blandt 130 stats- og regeringschefer var stjernen, som pådrog sig opmærksomhed, der langt oversteg Danmarks størrelse og betydning. Thorning ville som EU-præsident have givet rollen yderligere tyngde i forhold til Van Rompuy. Det samme gælder i øvrigt Thornings konkurrent til jobbet, polakken Donald Tusk.

Bestyrelsesformanden

Den sidste evne, EU-præsidenten skal have, er som den visionære bestyrelsesformand. Det er her, Thorning har sit absolutte svaghedspunkt. Ifølge forskere fra The Foreign Policy Centre var den oprindelige tanke, at EU-præsidenten efter fransk forbillede skulle være mere magtfuld end Kommissionsformanden. Men da traktaten ikke giver EU-præsidenten mulighed for at afskedige den netop valgte Juncker som EU-Kommissionsformand, må præsidenten gøre brug af andre magtmidler. Ved at være den eneste person som jævnligt og løbende er i kontakt med alle stats- og regeringscheferne, kan den rette EU-præsident definere de visionære sigtelinjer og fælles mål for fremtiden. Det svarer til den måde, de moderne bestyrelsesformænd arbejder i store koncerner, hvilket efterlader Kommissionsformanden som en slags administrerende direktør, der tager sig af de daglige politiske gøremål. Men Thorning har hverken som oppositionsleder eller som statsminister været i stand til tegne et tydeligt og visionært langsigtet projekt. Socialdemokraterne og vælgerne har længe haft svært ved at se, hvad Thorning vil med samfundet og som samfundsleder. Spørgsmålet er derfor, om det kostede hende posten som EU-præsident?

Som først udfordrer og siden arvtager efter de konservative Kaczynski-brøde har Donald Tusk vist, at han evner alle fire krav til at blive en dygtig EU-præsident. Med stillingen 3 mod 1 ville Thorning have tabt til ham, selv hvis stats- og regeringschefer havde valgt efter saglige kriterier. For at blive den fuldendte leder skal Thorning lægge nye dimensioner til sit lederskab og slippe visionerne fri uden at give køb på sine øvrige kvaliteter. Lykkes det hende ikke, kan det ikke alene have kostet hende posten som EU-præsident. Selve genvalget som statsminister kan også være spil.

Comments
No comments yet. Be the first.
BLOG

Mannov siger farvel til vores jyske PR-nestor

 

Den 30. september 2020 fyldte vores kære og mangeårige kollega og partner Ebbe Kristensen 66 år. Det blev samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han har valgt nu at hellige sig pensionisttilværelsen – efter mere end 30 år i PR-branchen.

 

Ebbe har været en ledende faktor for Mannovs Aarhus-afdeling siden 1999, hvor han gjorde comeback til Mannov efter nogle år hos bl.a. Schur International, Indbodan og et par andre bureauer. Ebbe begyndte dog hele sin karriere hos netop Mannov, da han tilbage i 1982 – kun syv år efter firmaets grundlæggelse – startede som elev hos Børge Mannov og i løbet af de følgende tre år blev godt udlært i PR ud fra devisen om ”Alle har ret til en advokat ved den domstol, der hedder den offentlige debat”.

 

Samlet set er det blevet til mere end 23 år i Mannov og over 30 år i bureaubranchen for Ebbe. På nogle områder er der sket en afsindig udvikling siden 90’erne – vi sender fx ikke længere pressemeddelelser ud pr. fax (hvilket ellers dengang var et vildt teknologisk kvantespring fra den traditionelle postomdeling J). Men når det kommer til selve essensen i PR, så er grundtankerne ifølge Ebbe stadig de samme: ”Etablering, opretholdelse og udvikling af relationer med en organisations vigtigste in- og eksterne interessenter. Det er, hvad PR dybest set handler om. Og hvad der også gælder ikke mindst i dag, hvor normer og paradigmer ændres, og hvor virksomheder kan komme ud i kriser lynhurtigt i takt med medieudviklingen og ikke mindst her i den nye ”udskamningstid””.

 

Men nu er det slut med PR-værktøjerne i arbejdsøjemed for Ebbes vedkommende. Fremover vil Ebbe koncentrere sine kræfter om at nyde pensionisttilværelsen sammen med sin søde hustru Inge. Det under vi ham selvfølgelig fuldt ud – men vi kommer til at savne ”den gamle jyde” med de mange jyske favorithold (Ebbe er tilsyneladende glad for alle jyske fodboldhold, der slår københavner-holdene). Gennem årene har Ebbe været en enorm kapacitet for både Mannovs kunder og os som kollegaer. Han har prøvet lidt af hvert inden for kommunikationsbranchen, hvilket har gjort ham til den dygtige og skarpe generalist, han er i dag – med en særlig forkærlighed for fødevare-, medicinal- og miljøområdet, der altid har ligget Ebbes hjerte nær, og hvor han gennem tiden har skabt mange virkelig flotte resultater for Mannovs kunder.

 

I Mannov har vi altid haft en meget speciel og familiær kultur. Mange taler om den særlige ’Mannov-ånd’ – både blandt kunder og medarbejdere, nuværende som tidligere. Derfor satser vi også på, at vi fortsat kommer til at få glæde af Ebbes gode selskab og spændende anekdoter og betragtninger om bl.a. fodbold, vin og verden. Om vi er enige – særligt om synspunkterne inden for fodbold – tør vi ikke garantere. Men det bliver helt sikkert en hyggelig snak.

 

Vi ønsker Ebbe (og Inge) alt det bedste fremover – og glæder os til at høre nyt om stort og småt fra livet som pensionist i både Gl. Rye og Sydfrankrig. 

 

Tekst til LinkedIn, Facebook mv.:

Et kæmpe og hjerteligt tillykke til vores jyske PR-nestor Ebbe, der fyldte 66 år den 30. september. Dagen var samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han nu helliger sig tilværelsen som pensionist sammen med sin kære hustru Inge. De vil helt sikkert komme til at nyde livet i både Gl. Rye og Sydfrankrig –  vi ønsker både Ebbe og Inge alt det bedste fremover og håber, at de fortsat vil lægge vejen forbi Mannov, når de er på den østlige side af broen.