Anders Mikkelsen

Anders Mikkelsen

Konsulent
Phone: +45 2715 7074
Email: ami@mannov.dk

Social media buzz – December 2013

Dec 15, 2013 By Anders Mikkelsen
Tags: sociale medier , content marketing , community management

Her på Mannovs blog vil jeg fremover hver måned bringe mine tanker om de vigtigste nyheder indenfor sociale medier, samt forskellig inspiration jeg falder over. I den første blog skriver jeg om, hvordan Facebook-sider må vænne sig til at deres organiske reach vil falde drastisk. Jeg giver også mit bud på den bedste digitale julekampagne i år, og forklarer hvorfor en del sociale julekalendere ender med at blive kedelige i længden.

Den organiske reach falder på Facebook-sider

Facebook har offentliggjort, at mange Facebook-siders organiske reach vil falde fremover. Den organiske reach er tallet der angiver, hvor stor en del af en Facebook-sides fangruppe, som Facebook rent faktisk viser sidens opdateringer til. En Facebook-side der har 30.000 fans har indtil nu typisk fået sine opdateringer vist til mellem 15 og 30% af fanbasen (baseret på egne observationer). Dette procentspænd vil nu falde yderligere, og har i øvrigt været i en mærkbar nedadgående kurve i anden halvdel af 2013.

Komfo, der har adgang til tusindvis af Facebook-sider, har lavet en opgørelse af udviklingen i reach (organisk, betalt og viralt) på siderne fra august 2013 til november 2013. Deres grundige undersøgelse viser, at Facebook-siderne har oplevet et 40 % fald i reach i november i forhold til hvor de lå i august. Et fald der primært kan tilskrives faldende organisk reach.

Nedgangen i organisk reach skyldes flere ting. Konkurrencen stiger jo hele tiden i takt med, at der kommer nye Facebook-sider til, og derfor må den organiske reach også naturligt falde, hvis ikke Facebook skal skrue op for tempoet i news feed´et, eller fjerne flere af "vennernes" opdateringer. Men derudover ligger der også et klart økonomisk incitament fra Facebook til grunde. Facebook skriver selv direkte, at det fremover vill være kombinationen af ”engaging Page posts and advertising”, der skal sikre eksponering til sidens rette målgruppe. For at nå bredt ud med det gode content, må sideejerne altså til at forberede sig på, at promovere content med et annoncebudget, hvis eksponeringen skal sikres. 

Julekalendere i hundredevis

Julen kan være en god lejlighed til at tænke kreativt og præsentere noget anderledes content på de sociale platforme. En del virksomheder har også taget udfordringen op, og skabt julekalendere og adventskalendere. Julekalendere kan da også være et fint redskab til at opnå eksponering og engagement, og endnu vigtigere giver det de enkelte community managers en systematisk måde at arbejde med store mængder content på. Desværre vil jeg påstå, at der savnes originalitet og kvalitet i mange af de danske julekalendere på sociale medier.


Läkerol Danmark har lavet en virkelig god Facebook-julekalender i år, hvor to af deres unge fans prøver Läkeroler i en række sammenhænge. Her på billedet laver de en Läkerol-kage, og de forsøger sig også med prøvesmagninger, raketafskydninger mm. Det er både engagerende og morsomt. 

Af erfaring ved jeg selv, at der skal enorme mængder kreativitet til at skabe stærkt content 24 dage i træk – især hvis man mener, at alt content skal have samme form. Den største fejl jeg ser denne jul, er netop de brands, der insisterer på at have samme tekstlyd, og form på deres content alle 24 dage. Det er ganske enkelt umuligt at holde følgernes interesse på denne monotone facon. Nej, de bedste julekalendere er variede i tema, form og ordlyd. Ryst form-posen og brug video den ene dag, en blogpost den anden, et billede den tredje osv. Mix også ordlyden op, så I stiller et spørgsmål til jeres community om mandagen, kommer med en fun fact om tirsdagen, og en quiz om torsdagen. Den store kunst bliver så at skabe tematisk sammenhæng mellem de forskellige typer, og her er det den enkelte community managers snilde, der skal i spil.

Månedens inspiration 

Nelson Mandelas død har afstedkommet en del RIP´s, mindeord og lovprisninger på sociale medier. Det kan ingen være uenige i, er fint og velfortjent. Enkelte brands er dog også kommet galt afsted, når de har søgt at sætte deres brand i en søgt Mandela-kontekst. Heriblandt Virgin Australia, der fik en del røg for denne Facebook-opdatering, som de da også endte med at slette.

Coke Zero har efter min mening lavet julens sejeste digitale kampagne. I deres Sweater Generator kunne man konstruere sin egen smagløse men hyggelige julesweater, og de 100 sweatere der fik flest stemmer blev produceret og sendt til designerne. Desværre var det kun amerikanske coke-fans, der kunne deltage, mens vi andre måtte nøjes med glæden ved at lege designere.

Mia Jo Otkjær har skrevet et speciale, der har været ganske omtalt på Twitter den seneste uge. Det handler om politisk journalistik på Twitter og Facebook, og det belyser, hvordan medierne over de sidste år har ændret den politiske journalists arbejdsdag. Jeg er selv godt i gang, og indtil videre er det spændende læsning – ikke mindst for pr-folk.
 

Comments
No comments yet. Be the first.
BLOG

Mannov siger farvel til vores jyske PR-nestor

 

Den 30. september 2020 fyldte vores kære og mangeårige kollega og partner Ebbe Kristensen 66 år. Det blev samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han har valgt nu at hellige sig pensionisttilværelsen – efter mere end 30 år i PR-branchen.

 

Ebbe har været en ledende faktor for Mannovs Aarhus-afdeling siden 1999, hvor han gjorde comeback til Mannov efter nogle år hos bl.a. Schur International, Indbodan og et par andre bureauer. Ebbe begyndte dog hele sin karriere hos netop Mannov, da han tilbage i 1982 – kun syv år efter firmaets grundlæggelse – startede som elev hos Børge Mannov og i løbet af de følgende tre år blev godt udlært i PR ud fra devisen om ”Alle har ret til en advokat ved den domstol, der hedder den offentlige debat”.

 

Samlet set er det blevet til mere end 23 år i Mannov og over 30 år i bureaubranchen for Ebbe. På nogle områder er der sket en afsindig udvikling siden 90’erne – vi sender fx ikke længere pressemeddelelser ud pr. fax (hvilket ellers dengang var et vildt teknologisk kvantespring fra den traditionelle postomdeling J). Men når det kommer til selve essensen i PR, så er grundtankerne ifølge Ebbe stadig de samme: ”Etablering, opretholdelse og udvikling af relationer med en organisations vigtigste in- og eksterne interessenter. Det er, hvad PR dybest set handler om. Og hvad der også gælder ikke mindst i dag, hvor normer og paradigmer ændres, og hvor virksomheder kan komme ud i kriser lynhurtigt i takt med medieudviklingen og ikke mindst her i den nye ”udskamningstid””.

 

Men nu er det slut med PR-værktøjerne i arbejdsøjemed for Ebbes vedkommende. Fremover vil Ebbe koncentrere sine kræfter om at nyde pensionisttilværelsen sammen med sin søde hustru Inge. Det under vi ham selvfølgelig fuldt ud – men vi kommer til at savne ”den gamle jyde” med de mange jyske favorithold (Ebbe er tilsyneladende glad for alle jyske fodboldhold, der slår københavner-holdene). Gennem årene har Ebbe været en enorm kapacitet for både Mannovs kunder og os som kollegaer. Han har prøvet lidt af hvert inden for kommunikationsbranchen, hvilket har gjort ham til den dygtige og skarpe generalist, han er i dag – med en særlig forkærlighed for fødevare-, medicinal- og miljøområdet, der altid har ligget Ebbes hjerte nær, og hvor han gennem tiden har skabt mange virkelig flotte resultater for Mannovs kunder.

 

I Mannov har vi altid haft en meget speciel og familiær kultur. Mange taler om den særlige ’Mannov-ånd’ – både blandt kunder og medarbejdere, nuværende som tidligere. Derfor satser vi også på, at vi fortsat kommer til at få glæde af Ebbes gode selskab og spændende anekdoter og betragtninger om bl.a. fodbold, vin og verden. Om vi er enige – særligt om synspunkterne inden for fodbold – tør vi ikke garantere. Men det bliver helt sikkert en hyggelig snak.

 

Vi ønsker Ebbe (og Inge) alt det bedste fremover – og glæder os til at høre nyt om stort og småt fra livet som pensionist i både Gl. Rye og Sydfrankrig. 

 

Tekst til LinkedIn, Facebook mv.:

Et kæmpe og hjerteligt tillykke til vores jyske PR-nestor Ebbe, der fyldte 66 år den 30. september. Dagen var samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han nu helliger sig tilværelsen som pensionist sammen med sin kære hustru Inge. De vil helt sikkert komme til at nyde livet i både Gl. Rye og Sydfrankrig –  vi ønsker både Ebbe og Inge alt det bedste fremover og håber, at de fortsat vil lægge vejen forbi Mannov, når de er på den østlige side af broen.