Anders Mikkelsen

Anders Mikkelsen

Konsulent
Phone: +45 2715 7074
Email: ami@mannov.dk

SMS - en truet kommunikationsform?

May 06, 2013 By Anders Mikkelsen
Tags: forbrugere , finans , dagligdags kommunikation

Den klassiske SMS er truet fra flere sider, og chat-apps tager over. Hvorfor er SMS´en ikke længere den foretrukne kommunikationsform på mobilen, og hvad erstatter kommunikationen herfra?

For ti år siden fik jeg min første mobiltelefon. Det var en Nokia 2210, og fra første dag SMS´ede jeg helt uhæmmet til venner og familie. Jeg havde et mobilabonnement, der betød, at jeg for cirka 300 kroner om måneden havde fri sms. Dengang var en SMS jo noget man betalte for.

Spol frem til i dag. SMS´er bør vi ikke længere betale for i Danmark, for hvorfor skulle vi? Det koster telefonselskaberne et stort fedt nul at sende en af slagsen. De mest fremsynede af selskaberne er da også gået væk fra præmissen om, at fri SMS er noget man skal betale et fast beløb for. Det er klogt af dem. På trods af denne udvikling er andre kommunikationsformer dog ved at trænge sig på, og med smartphonens indtog går SMS´en som kommunikationsform en stormfuld tid i møde.

50 milliarder beskeder via chat apps – hver dag!

Financial Times har netop fået foretaget en international undersøgelse om SMS´er og chat-apps. Undersøgelsen, der er lavet af konsulenthuset Informa, viser, at der på verdensplan blev afsendt 17.6 milliarder SMS´er hver dag sidste år. Til sammenligning blev der sendt 19 milliarder beskeder via chat apps, der dermed ”vandt” målt i volumen.
Kan det så tænkes at SMS´en er ved at uddø? Måske i Danmark, men ikke på globalt plan. De sidste tre somre har jeg været i Sierra Leone i Vestafrika, og her har jeg med egne øjne oplevet, hvordan almindelige mobiltelefoner går sejrsgang over hele landet. Det samme gør SMS´er. Hos os er billedet dog et andet. Med indtoget af smartphones, har vi nemlig fået en perfekt platform til chat-apps og andre messaging-former.

SMS er den kedelige og kortfattede tante

Hvorfor er SMS´en truet i Danmark? Jo, når alt kommer til alt, er den jo bare gammeldags og ved at blive overhalet af mere levende og interessante kommunikationsformer, hvor der aldrig er tvivl om betalingsstruktur (det skal være gratis). Der er ingen tvivl om, at Facebook Messenger og iMessage har taget over for mange brugere, hvor de før ville have sendt en klassisk SMS. Blandt de helt unge er et medie som Snapchat, vokset kraftigt over det sidste års tid. Endelig er en app som WhatsApp hastigt på vej fremad i USA, og mon ikke den slår igennem i Danmark i år også. Og der er selvfølgelig mange flere.

Gør det nogen forskel for os?

Når alt kommer til alt, nej. Vi kommunikerer på nye måder, fordi vi har lyst. Om det er en SMS eller en app betyder ikke det store. Budskabet skal nok komme frem, selvom det enkelte medies indretning selvfølgelig vil påvirke beskedens form i mindre grad. App´ernes fremkomst er værre for de telefonselskaber, der stadig bruger SMS´er som et argument for en højere regning. Informas undersøgelser viser da også at europæiske teleoperatører, f.eks. i Spanien, har kraftigt dalende indtægter fra SMS´er.
 

Comments
No comments yet. Be the first.
BLOG

Mannov siger farvel til vores jyske PR-nestor

 

Den 30. september 2020 fyldte vores kære og mangeårige kollega og partner Ebbe Kristensen 66 år. Det blev samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han har valgt nu at hellige sig pensionisttilværelsen – efter mere end 30 år i PR-branchen.

 

Ebbe har været en ledende faktor for Mannovs Aarhus-afdeling siden 1999, hvor han gjorde comeback til Mannov efter nogle år hos bl.a. Schur International, Indbodan og et par andre bureauer. Ebbe begyndte dog hele sin karriere hos netop Mannov, da han tilbage i 1982 – kun syv år efter firmaets grundlæggelse – startede som elev hos Børge Mannov og i løbet af de følgende tre år blev godt udlært i PR ud fra devisen om ”Alle har ret til en advokat ved den domstol, der hedder den offentlige debat”.

 

Samlet set er det blevet til mere end 23 år i Mannov og over 30 år i bureaubranchen for Ebbe. På nogle områder er der sket en afsindig udvikling siden 90’erne – vi sender fx ikke længere pressemeddelelser ud pr. fax (hvilket ellers dengang var et vildt teknologisk kvantespring fra den traditionelle postomdeling J). Men når det kommer til selve essensen i PR, så er grundtankerne ifølge Ebbe stadig de samme: ”Etablering, opretholdelse og udvikling af relationer med en organisations vigtigste in- og eksterne interessenter. Det er, hvad PR dybest set handler om. Og hvad der også gælder ikke mindst i dag, hvor normer og paradigmer ændres, og hvor virksomheder kan komme ud i kriser lynhurtigt i takt med medieudviklingen og ikke mindst her i den nye ”udskamningstid””.

 

Men nu er det slut med PR-værktøjerne i arbejdsøjemed for Ebbes vedkommende. Fremover vil Ebbe koncentrere sine kræfter om at nyde pensionisttilværelsen sammen med sin søde hustru Inge. Det under vi ham selvfølgelig fuldt ud – men vi kommer til at savne ”den gamle jyde” med de mange jyske favorithold (Ebbe er tilsyneladende glad for alle jyske fodboldhold, der slår københavner-holdene). Gennem årene har Ebbe været en enorm kapacitet for både Mannovs kunder og os som kollegaer. Han har prøvet lidt af hvert inden for kommunikationsbranchen, hvilket har gjort ham til den dygtige og skarpe generalist, han er i dag – med en særlig forkærlighed for fødevare-, medicinal- og miljøområdet, der altid har ligget Ebbes hjerte nær, og hvor han gennem tiden har skabt mange virkelig flotte resultater for Mannovs kunder.

 

I Mannov har vi altid haft en meget speciel og familiær kultur. Mange taler om den særlige ’Mannov-ånd’ – både blandt kunder og medarbejdere, nuværende som tidligere. Derfor satser vi også på, at vi fortsat kommer til at få glæde af Ebbes gode selskab og spændende anekdoter og betragtninger om bl.a. fodbold, vin og verden. Om vi er enige – særligt om synspunkterne inden for fodbold – tør vi ikke garantere. Men det bliver helt sikkert en hyggelig snak.

 

Vi ønsker Ebbe (og Inge) alt det bedste fremover – og glæder os til at høre nyt om stort og småt fra livet som pensionist i både Gl. Rye og Sydfrankrig. 

 

Tekst til LinkedIn, Facebook mv.:

Et kæmpe og hjerteligt tillykke til vores jyske PR-nestor Ebbe, der fyldte 66 år den 30. september. Dagen var samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han nu helliger sig tilværelsen som pensionist sammen med sin kære hustru Inge. De vil helt sikkert komme til at nyde livet i både Gl. Rye og Sydfrankrig –  vi ønsker både Ebbe og Inge alt det bedste fremover og håber, at de fortsat vil lægge vejen forbi Mannov, når de er på den østlige side af broen.