Rikke Sternberg

Rikke Sternberg

Direktør & Partner
Phone: +45 2715 7029
Email: rst@mannov.dk

Om taxachauffører, journalisters arbejdsmetoder og økonomers syn på begge

Feb 19, 2013 By Rikke Sternberg
Tags: journalister , medier , anmeldelser

To økonomer fra Københavns Universitet er gået sammen om at skrive en bog, der forsøger at illustrere de ofte komplekse sammenhænge bag en række forskellige samfundsøkonomiske problemstillinger. Det gør de ved at sammenligne dem med fænomener, der kan iagttages i taxibranchen – et erhverv, som de to forfattere kalder et af de mest gennemregulerede i Danmark.

Bogen ”Taxaøkonomi” af Michael Møller og Niels Chr. Nielsen udregner eksempelvis de økonomiske bevæggrunde for, at der til enhver tid er en næsten absurd overflod af taxier i Københavns Lufthavn, men man skal være heldig for at praje en på yderligt liggende S-togsstationer i Hovedstaden. Og om hvorfor det måske giver mening, at taxaer som hovedregel er kæmpe, benzinslugende luksusmodeller i stedet for mindre, miljørigtige modeller.

Bogen har delt vandene kraftigt på anmeldersiden, fra jubel i Information til anklager om ”årets mest meningsløse stykke faglitteratur” i Politiken og moro over samme anmelderuenighed på bagsiden af Børsen. Selv læste jeg bogen hen over en weekend, i reglen godt underholdt.

Men jeg bed særligt mærke i, at de to skribenter flere gange i teksten ikke blot skriver om taxachaufførers arbejdsmetoder, men også om journalisters.

I bogens kapitel om den forkætrede regel om frikørsel af taxaer, som gør det muligt at sælge en taxa for tæt ved indkøbsprisen efter et bestemt kilometerantal, skyder økonomerne med skarpt.

For ifølge forfatterne gør journalisterne, groft sagt, sig ofte skyldige i at gøre undtagelsen til reglen, når der skal skabes historier. I denne sammenhæng eksempelvis ved at finde et eller to eksempler på, at en taxachauffør har kørt en masse ekstra kilometer uden passagerer for at få frikørt sin taxa hurtigt. Et andet sted påstår forfatterne i forbindelse med en faktaboks om lønninger i finanssektoren, at selv højtplacerede kilder ikke tør korrekse en ”åndspygmæ” af en journalist, der har udregnet gennemsnitslønnen i sektoren på en ikke-korrekt måde – for journalister bærer jo nag og vil så nok kvittere med dårlig omtale senere hen. Faktisk overvejer forfatterne, at journalisten måske har regnet forkert med vilje for at få en bedre historie!

Tal om en stramning, d’herrer økonomer! Journalister vinkler, men de færreste lyver forsætligt – lige som det kun er de færreste forskere, der pynter på forskningsresultater eller antal mus i deres laboratoriestudier. Og de har jo netop dialogen med kilderne for at få historiens fakta på plads. At ’kedelige’ fakta kan dræbe en historie, skulle jo gerne være udtryk for, at der ingen historie er. Medier er til for at fortælle om det, der er nyt, ikke det der er, som det plejer.

Faktisk burde de to økonomer måske faktisk have allieret sig med en af de der bladsmørere. For beklager, mange af dem ER bedre formidlere end forskere. I bogens introduktion henviser skribenterne selv til kæmpe-succes’en ”Freakonomics”, som netop er skrevet i samarbejde mellem en meget dygtig økonom og en lige så dygtig journalist. Det er der kommet en fænomenalt underholdende bog ud af, mens ”Taxaøkonomi” trods hæderlige forsøg på humor aldrig river én med på samme måde. Og uanset at Freakonomics går i bredden, hvor ”Taxaøkonomi” går i dybden med sit fokus på dette ene område, så kunne den danske bog trods mange gode takter klart have haft gavn af lidt journalistisk skrive-finesse.

Jeg glæder mig til næste lærerige økonomibog fra d’herer og opfordrer dem til at tage en journalist med om bord næste gang. De er ofte både klogere og mere hæderlige, end de anses for – og de skriver godt!
 

Comments
No comments yet. Be the first.
BLOG

Mannov siger farvel til vores jyske PR-nestor

 

Den 30. september 2020 fyldte vores kære og mangeårige kollega og partner Ebbe Kristensen 66 år. Det blev samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han har valgt nu at hellige sig pensionisttilværelsen – efter mere end 30 år i PR-branchen.

 

Ebbe har været en ledende faktor for Mannovs Aarhus-afdeling siden 1999, hvor han gjorde comeback til Mannov efter nogle år hos bl.a. Schur International, Indbodan og et par andre bureauer. Ebbe begyndte dog hele sin karriere hos netop Mannov, da han tilbage i 1982 – kun syv år efter firmaets grundlæggelse – startede som elev hos Børge Mannov og i løbet af de følgende tre år blev godt udlært i PR ud fra devisen om ”Alle har ret til en advokat ved den domstol, der hedder den offentlige debat”.

 

Samlet set er det blevet til mere end 23 år i Mannov og over 30 år i bureaubranchen for Ebbe. På nogle områder er der sket en afsindig udvikling siden 90’erne – vi sender fx ikke længere pressemeddelelser ud pr. fax (hvilket ellers dengang var et vildt teknologisk kvantespring fra den traditionelle postomdeling J). Men når det kommer til selve essensen i PR, så er grundtankerne ifølge Ebbe stadig de samme: ”Etablering, opretholdelse og udvikling af relationer med en organisations vigtigste in- og eksterne interessenter. Det er, hvad PR dybest set handler om. Og hvad der også gælder ikke mindst i dag, hvor normer og paradigmer ændres, og hvor virksomheder kan komme ud i kriser lynhurtigt i takt med medieudviklingen og ikke mindst her i den nye ”udskamningstid””.

 

Men nu er det slut med PR-værktøjerne i arbejdsøjemed for Ebbes vedkommende. Fremover vil Ebbe koncentrere sine kræfter om at nyde pensionisttilværelsen sammen med sin søde hustru Inge. Det under vi ham selvfølgelig fuldt ud – men vi kommer til at savne ”den gamle jyde” med de mange jyske favorithold (Ebbe er tilsyneladende glad for alle jyske fodboldhold, der slår københavner-holdene). Gennem årene har Ebbe været en enorm kapacitet for både Mannovs kunder og os som kollegaer. Han har prøvet lidt af hvert inden for kommunikationsbranchen, hvilket har gjort ham til den dygtige og skarpe generalist, han er i dag – med en særlig forkærlighed for fødevare-, medicinal- og miljøområdet, der altid har ligget Ebbes hjerte nær, og hvor han gennem tiden har skabt mange virkelig flotte resultater for Mannovs kunder.

 

I Mannov har vi altid haft en meget speciel og familiær kultur. Mange taler om den særlige ’Mannov-ånd’ – både blandt kunder og medarbejdere, nuværende som tidligere. Derfor satser vi også på, at vi fortsat kommer til at få glæde af Ebbes gode selskab og spændende anekdoter og betragtninger om bl.a. fodbold, vin og verden. Om vi er enige – særligt om synspunkterne inden for fodbold – tør vi ikke garantere. Men det bliver helt sikkert en hyggelig snak.

 

Vi ønsker Ebbe (og Inge) alt det bedste fremover – og glæder os til at høre nyt om stort og småt fra livet som pensionist i både Gl. Rye og Sydfrankrig. 

 

Tekst til LinkedIn, Facebook mv.:

Et kæmpe og hjerteligt tillykke til vores jyske PR-nestor Ebbe, der fyldte 66 år den 30. september. Dagen var samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han nu helliger sig tilværelsen som pensionist sammen med sin kære hustru Inge. De vil helt sikkert komme til at nyde livet i både Gl. Rye og Sydfrankrig –  vi ønsker både Ebbe og Inge alt det bedste fremover og håber, at de fortsat vil lægge vejen forbi Mannov, når de er på den østlige side af broen.