Anne Høybye

Anne Høybye

Chefkonsulent for Pharma & Market Access
Phone: +45 2672 8071
Email: anh@mannov.dk

Hvad der bliver sagt i medierne – bliver i medierne

Feb 14, 2013 By Anne Høybye
Tags: healthcare , life science , medier

Sundhed og sygdom er og (for)bliver et interessant område for de danske medier at skrive om. Næsten hver dag kan danskere få gode råd om alt fra influenza og forkølelse til bekæmpelse af allergier eller diabetes. Historierne hænger mange gange sammen med de skiftende årstider og kaldes derfor også ”sæson-historier” i PR-sprog. Men hvilke sygdomsområder kickstartede 2013?

Målt på omtale dominerer psykisk sygdom og kræft stadig mediebilledet. 

Et af januars varmeste emner var skævvridningen inden for det danske sundhedsvæsen, som på den ene side sikrer kræftpatienter tilskud til tandlægeregningen, mens psykisk syge på den anden side, selv må betale - selvom de i lige så høj grad får ødelagt tænderne af den behandling, de modtager. Kan det være rimeligt, at der finder en sådan forskelsbehandling sted i dagens Danmark?

Emnet har været oppe før, men blev igen højaktuelt, da Folketinget d. 24. januar endeligt vedtog ”Lov om ændring af sundhedsloven”, så nu også epilepsipatienter kan få tilskud til reparation af tandskader forårsaget af deres sygdom eller behandling af samme.

Det fik særligt Enhedslistens sundheds- og psykiatriordfører, Stine Brix, til at reagere i medierne. Her fik hun fin spalteplads og brugte muligheden på at kræve lige vilkår for psykiatribrugerne: ”Det kan ikke være rigtigt, at vi efterlader denne gruppe med enorme tandlægeregninger, fordi de tager medicin, som de er nødt til at tage,” udtalte hun i flere medier d. 30. januar.

Også sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag kom på banen. I en udtalelse til Politiken d. 28. januar, erkendte hun, at der er tale om en urimelig forskelsbehandling, men hun understregede samtidigt, at det kan være svært at rette op på, i en tid med økonomisk krise.

Hvad der bliver sagt i medierne – bliver i medierne. Og Astrid Krag er flittig til at bruge denne talerstol til at nå vælgerne. Hun var, ifølge vores analyse, den mest profilerede sundhedspolitiker i januar. Det kræver sin kvinde. Troværdighed, værdier og risikoen for tab af vælgere er i spil.

Så sent som i december 2012 meldte Astrid Krag, i en kronik i Information, krig mod ”den brutale ulighed” i sundhedsvæsnet, og i samme kronik fremhævede hun, at hun ville arbejde særligt for at ligestille psykiatrien med det somatiske område. Og det er langt fra første gang Astrid Krag rasler med sablerne og de gode intentioner.

Var det mon en mere optimistisk eller naiv sundhedsminister, som tilbage i oktober 2011 udtalte til Ugeskrift for Læger: ”… psykiatrien skal prioriteres i denne regering. Også selvom vi er i en tid, hvor vi ikke har så mange penge at gøre godt med”?

Debatten om skævvridningen af det danske sundhedsvæsen fortsætter uden tvivl i de kommende måneder med nye enkeltsager. Allerede nu peger mediebilledet på, at retten til gratis HPV-vaccine for drenge er det nye hotte emne.

I dag er det kun unge kvinder, som gratis kan blive vaccineret mod den smitsomme HPV-virus, der kan give livmoderhalskræft. Og det på trods af at både lægefaglige eksperter og forskellige organisationer de seneste måneder har påpeget, at vaccinen også kan gavne drenge. Sundhedsministeren har allerede meldt følgende ud: ”… gratis HPV-vaccinationer til alle Danmarks drenge bliver ikke en realitet i den nærmeste fremtid.”

Nu bliver det så spændende at se, om ministeren holder fast i dén udmelding.

Fakta

  • Psykisk sygdom er, målt alene på artikler, det mest omtalte sygdomsområde i januar, og det er overvejende enkeltsager, som også involverer retssystemet, der dominerer medierne.
     
  • Der var i alt 6.612 artikler, som på den ene eller den anden måde omhandlede det psykiatriske område, mens vi fandt 3.037 artikler (overvejende webkilder) om kræft.
     
  • Astrid Krag optræder i intet mindre end 1.264 artikler. Og Kræften Bekæmpelse løb med navns nævnelse i hele 963 artikler af sted med titlen ’månedens mest omtalte patientforening’.

Vil du vide mere? Send en mail på anh@mannov.dk med dine kontaktoplysninger, så sender vi dig hele analysen af januars medieomtale.
* ovenstående tal opdateret 19/02/2013

Comments
No comments yet. Be the first.
BLOG

Mannov siger farvel til vores jyske PR-nestor

 

Den 30. september 2020 fyldte vores kære og mangeårige kollega og partner Ebbe Kristensen 66 år. Det blev samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han har valgt nu at hellige sig pensionisttilværelsen – efter mere end 30 år i PR-branchen.

 

Ebbe har været en ledende faktor for Mannovs Aarhus-afdeling siden 1999, hvor han gjorde comeback til Mannov efter nogle år hos bl.a. Schur International, Indbodan og et par andre bureauer. Ebbe begyndte dog hele sin karriere hos netop Mannov, da han tilbage i 1982 – kun syv år efter firmaets grundlæggelse – startede som elev hos Børge Mannov og i løbet af de følgende tre år blev godt udlært i PR ud fra devisen om ”Alle har ret til en advokat ved den domstol, der hedder den offentlige debat”.

 

Samlet set er det blevet til mere end 23 år i Mannov og over 30 år i bureaubranchen for Ebbe. På nogle områder er der sket en afsindig udvikling siden 90’erne – vi sender fx ikke længere pressemeddelelser ud pr. fax (hvilket ellers dengang var et vildt teknologisk kvantespring fra den traditionelle postomdeling J). Men når det kommer til selve essensen i PR, så er grundtankerne ifølge Ebbe stadig de samme: ”Etablering, opretholdelse og udvikling af relationer med en organisations vigtigste in- og eksterne interessenter. Det er, hvad PR dybest set handler om. Og hvad der også gælder ikke mindst i dag, hvor normer og paradigmer ændres, og hvor virksomheder kan komme ud i kriser lynhurtigt i takt med medieudviklingen og ikke mindst her i den nye ”udskamningstid””.

 

Men nu er det slut med PR-værktøjerne i arbejdsøjemed for Ebbes vedkommende. Fremover vil Ebbe koncentrere sine kræfter om at nyde pensionisttilværelsen sammen med sin søde hustru Inge. Det under vi ham selvfølgelig fuldt ud – men vi kommer til at savne ”den gamle jyde” med de mange jyske favorithold (Ebbe er tilsyneladende glad for alle jyske fodboldhold, der slår københavner-holdene). Gennem årene har Ebbe været en enorm kapacitet for både Mannovs kunder og os som kollegaer. Han har prøvet lidt af hvert inden for kommunikationsbranchen, hvilket har gjort ham til den dygtige og skarpe generalist, han er i dag – med en særlig forkærlighed for fødevare-, medicinal- og miljøområdet, der altid har ligget Ebbes hjerte nær, og hvor han gennem tiden har skabt mange virkelig flotte resultater for Mannovs kunder.

 

I Mannov har vi altid haft en meget speciel og familiær kultur. Mange taler om den særlige ’Mannov-ånd’ – både blandt kunder og medarbejdere, nuværende som tidligere. Derfor satser vi også på, at vi fortsat kommer til at få glæde af Ebbes gode selskab og spændende anekdoter og betragtninger om bl.a. fodbold, vin og verden. Om vi er enige – særligt om synspunkterne inden for fodbold – tør vi ikke garantere. Men det bliver helt sikkert en hyggelig snak.

 

Vi ønsker Ebbe (og Inge) alt det bedste fremover – og glæder os til at høre nyt om stort og småt fra livet som pensionist i både Gl. Rye og Sydfrankrig. 

 

Tekst til LinkedIn, Facebook mv.:

Et kæmpe og hjerteligt tillykke til vores jyske PR-nestor Ebbe, der fyldte 66 år den 30. september. Dagen var samtidig Ebbes sidste arbejdsdag, da han nu helliger sig tilværelsen som pensionist sammen med sin kære hustru Inge. De vil helt sikkert komme til at nyde livet i både Gl. Rye og Sydfrankrig –  vi ønsker både Ebbe og Inge alt det bedste fremover og håber, at de fortsat vil lægge vejen forbi Mannov, når de er på den østlige side af broen.