Kim Ege Møller

Kim Ege Møller

Chefkonsulent for Corporate Communication
Telefon: +45 2715 7098
Email: kem@mannov.dk

Bjarne Riis vinder på tavsheden

Dec 03, 2012 Skrevet af Kim Ege Møller
Tags: branding , sport

Dagbladet B.T. kører på anden måned en massiv kampagne for at få Bjarne Riis til at svare på spørgsmål om cykelholdets brug af doping. Indtil videre har Bjarne Riis nægtet at udtale sig – og det er klogt, for det er svært at se, hvad Bjarne Riis lige nu har at vinde ved at stå frem.

Det er næppe specielt sjovt. På den anden side er Bjarne Riis vant til presset. I store dele af hans karriere, både som cykelrytter og holdejer, har han været vant til, at medierne har jagtet ham med spørgsmål, som han ikke har ønsket at svare på. Som cykelrytter handlede det om hans egen brug af doping, i dag handler det om cykelholdet Team Saxo-Tinkoff, udløst af, at den tidligere stjernerytter Tyler Hamilton i detaljer har beskrevet, hvordan Bjarne Riis og holdet systematisk sørgede for doping af rytterne.

Havde Bjarne Riis nu været en almindelig virksomhedsejer, og havde cykelholdet været en almindelig virksomhed, ville enhver kommunikationsrådgiver naturligvis råde Bjarne Riis til at finde en journalist og en fotograf, og få fortalt hele historien. Men der er intet der er normalt i cykelbranchen.

B.T. fortæller i deres kampagne, at de har 12 spørgsmål til Bjarne Riis. 12 spørgsmål der handler om alle de tidligere rytteres indrømmelser, og om Bjarne Riis’ kendskab til rytternes dopingmisbrug, særligt i perioden for 5-10 år siden. Umiddelbart er det helt enkle spørgsmål, der nærmest kan svares ja eller nej til. Problemet er bare, at hvis Bjarne Riis rent faktisk er ’helt ren’, så vil hans påstand alligevel blive modsagt af Tyler Hamilton og andre angrende topryttere. Journalisterne vil naturligt grave videre, og hvert svar og udsagn vil kunne blive en ny forsidehistorie på B.T., og hvis Bjarne Riis vælger at lyve, ved han af bitter erfaring, at den slags ikke betaler sig, og at sandheden vil ramme som en dunhammer, på et helt sikkert ubelejligt tidspunkt.

Bankerne vil bare have sejre

Hvis Bjarne rent faktisk har kendt til doping på sit cykelhold – bør han selvfølgelig stå frem. Men gør han det, vil det også være ham, der får alle tævene på hele cykelbranchens vegne, på trods af at samtlige andre professionelle cykelhold, har nøjagtigt samme problem, og formentlig samme dunkle historie.

Bjarne Riis forretning består primært af de to store bank-sponsorer; Saxo Bank og Tinkoff Bank. De er sponsorer, fordi de ved, at det giver dem eksponering og omtale – særligt når cykelholdet vinder sejre. Ingen af dem har privatkunder i nævneværdig grad – i hvert fald ikke i Danmark, så de kan være forholdsvist ligeglade med, at Bjarne Riis lige nu er udsat for et betydeligt mediepres. Ikke at de to banker bryder sig om doping – hvis Bjarne Riis indrømmede at hans hold brugte doping, ville de formentlig tage deres sponsorat op til vurdering. Men så længe der udelukkende er tale om anklager og påstande, betyder det ikke det store.

Det altafgørende for Bjarne Riis lige nu, er om han får den sidste pro-tour – licens der udstedes af UCI. Gør han det, kan vi med sikkerhed se Alberto Contador, Karsten Kroon og Michael Mørkøv på de italienske, franske, spanske og danske landeveje til sommer. UCI forventes at træffe beslutningen den 10. december, og meget tyder på at Alberto Contador er en så vigtig cykelrytter, at det bliver Team Saxo-Tinkoff der får pladsen. I hvert fald med mindre, holdejeren kort forinden har indrømmet at holdet har brugt doping.

Giv ’frit lejde’

Samtlige cykelhold i pro-touren,, har nøjagtigt samme problem som Bjarne Riis. Alle har de været udsat for rygter om systematisk dopingmisbrug, alle har haft cykelryttere der på et tidspunkt er stået frem og har indrømmet at de brugte doping. Alle holdejere og sportsdirektører rammes af de samme beskyldninger. Alle, i hvert fald dem der stadig er aktive, har intet nægtet – eller som Bjarne Riis, nægtet at svare.

Da Bjarne Riis i sin tid indrømmede sit eget dopingmisbrug, skete det efter, at en hel hær af andre tidligere topryttere havde indrømmet deres brug af doping. Dermed blev det ikke helt så slemt, at stå frem. Et godt bud er, at Bjarne Riis, hvis han har været bevidst om dopingmisbruget, vælger samme strategi – at lade andre holdejere stå frem først og tage de værste tæv.

De fleste der følger cykelsporten er enige om, at dopingmisbrug ikke bare handler om den enkelte rytters behov for at præstere bedre. Der er tale om et miljø, eller en kultur i cykelsporten, som man til gengæld også mener, at man har fået slået en del i stykker med de massive stramninger de sidste fem år. Hvis UCI og VADA rent faktisk er interesserede i at få hele sandheden om dopingmisbruget i sluthalvfemserne og starten af 2000’erne helt frem – er man nødt til at bruge andre metoder. En metode kunne være, at give holdene et ’frit lejde’ til at fortælle hele historien, lægge beviserne frem, og så lade nogle forskere undersøge og beskrive den kultur. Hvis klubberne kunne gøre dette uden risiko for sanktioner fra UCI, ville vi måske kunne få sandheden om cykelsportens allerstørste problem, belyst sagligt og lærerigt, til gavn for både B.T. cykelsporten og alle os andre.
 

Forrige
Kommentarer
Endnu ingen kommentarer. Vær den første.